Kuchnia- atuty drewnianej podłogi
Kuchnia to miejsce, w którym koncentruje się życie każdej rodziny. To miejsce ze swej natury przyjazne i kojarzące się niezwykle pozytywnie. Warto zadbać o wystrój tego wyjątkowego pomieszczenia, by nie tylko nie zepsuć panującej w nim harmonii, lecz by jeszcze bardziej podkreślić swoiste „ciepło” emanujące stamtąd na całe mieszkanie.
Kuchnia to bardzo „popularne” miejsce w każdym domu. Jej podłoga jest bardzo narażona na zagrożenia wynikające z codziennej eksploatacji. Grożą jej nie tylko podeszwy naszych butów, lecz także rzeczy, z którymi podłogi znajdujące się w innych pomieszczeniach nie mają nigdy kontaktu: płyny używane w kuchni, pozostałości po posiłkach, oleje używane do smażenia itp. Na deski podłogowe w kuchni czekają takie „przyjemności” jak ścieranie, zabrudzenie, gniecenie, przebarwianie i tym podobne przykre zdarzenia. Dlatego wybór odpowiedniego drewna jest tutaj sprawą kluczową.
Na pewno warto zwrócić uwagę na gatunki takie jak jesion i król polskich lasów – dąb. Dla tych, którzy preferują akcenty egzotyczne w swoich domach, warto polecić podłogę z takich drzew jak jatoba, merbau. Zaletą podłogi drewnianej jest nie tylko twardość surowca, lecz również możliwość przeprowadzania renowacji nawet po wielu latach użytkowania (wystarczy wówczas zlecić cyklinowanie takiej podłogi, a następnie ponowne polakierowanie jej powierzchni)..
Z pewnością nie warto oszczędzać na oleju, którym zamierzamy pokryć naszą podłogę. Powinien on wystarczająco chronić powierzchnię desek nie tylko przed działaniem czynników mechanicznych, lecz także przed wilgocią i promieniami ultrafioletowymi. Równie ważna jest codzienna pielęgnacja i utrzymanie w czystości naszej podłogi. Sprawdza się tutaj znane porzekadło, mówiące że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Z pewnością nie warto oszczędzać na oleju, którym zamierzamy pokryć naszą podłogę. Powinien on wystarczająco chronić powierzchnię desek nie tylko przed działaniem czynników mechanicznych, lecz także przed wilgocią i promieniami ultrafioletowymi. Równie ważna jest codzienna pielęgnacja i utrzymanie w czystości naszej podłogi. Sprawdza się tutaj znane porzekadło, mówiące że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Największym atutem drewnianej podłogi w kuchni jest to, że drewno jako materiał na wskroś naturalny i ekologiczny pasuje do każdego stylu aranżacji wnętrz. Co więcej, wszędzie gdziekolwiek umieścimy taką podłogę, czy to w mikroskopijnej kawalerce czy to w potężnych rozmiarów lofcie – kuchnia bezsprzecznie zyska na atrakcyjności. Stanie się miejscem, które urzeka wewnętrznym ciepłem…